Hoe kan het zo makkelijk mogelijk? Dat is bij mij altijd de insteek. Ik wil goede resultaten, maar ik wil niet te veel moeite doen om dat te bereiken. Met gitaar spelen is dat heel belangrijk. Je speelt gitaar om muziek te maken, niet om gitaar te leren spelen! Ik zal je hier 5 tips geven die je spel in no-time naar een hoger plan tillen.
1. Timing
Je kunt de mooiste noten spelen die er zijn, als je timing slecht is, is het niks. Je kunt de minst mooie noten spelen en er toch heel goed mee wegkomen met een goede timing!
Denk hier eens goed over na, want het zegt meer dan je op het eerste gezicht verwacht.
Het zegt in ieder geval dat je altijd op je timing moet letten en altijd aan je timing moet werken.
“It don’t mean a thing if it ain’t got that swing”
Duke Ellington
Muziek draait om de groove. Duke had swing kunnen vervangen door groove, maar dar rijmt niet op thing.. Luister maar eens naar Toto – Rosanna of John Lee Hooker – Boom boom. Beide nummers grooven!
2. Precies spelen
Dit is zelfs nog stijlgebonden. Nirvana is niet groot geworden vanwege hun virtuositeit, hoe goed ze op hun instrument waren. In de grunge is het niet erg als je wat bijgeluiden maakt.
Speel je jazz dan wordt dit toch een stuk minder gewaardeerd. Of luister eens naar Dream Theater – Metropolis of Pink Floyd – Shine on you crazy diamond. Hier wordt heel water preciezer gespeeld. Het gevolg is dat het meteen een stuk geschoolder klinkt. In de meeste gevallen is dit toch wel wat de bedoeling is.
Als je een noot, een lick of een akkoord speelt? Klinkt die dan mooi of hoor je allerlei geluiden die je niet had verwacht? Zo ja, hoe komt dat? Waar komen die geluiden vandaan? Moet je anders dempen? Hoe staan je vingers? Hoe klinkt de lick als je het heel langzaam speelt? Is er een specifieke plek of bepaald moment dat de bijgeluiden komen?
3. Dynamiek
De gitarist speelt een solo en gaat naar de climax, de band speelt steeds voller en harder mee en in één klap is het rustig. Het publiek gaat uit zijn dak en roept “Yeah!” Iedereen in het publiek is er weer bij. Sommigen waren vlak daarvoor in gedachten nog even ergens anders. Nu is dat niet meer mogelijk. Het volume, de energie gaat in één keer van hoog naar laag. Je hebt het vast wel eens gehoord.
Dit is een overdreven voorbeeld van dynamiek. Er is niks saaier dan een tijd naar hetzelfde te luisteren. Je raakt snel afgeleidt en je zoekt zelfs naar iets dat interessanter is.
Je wilt natuurlijk dat iedereen die naar je spel luistert, wil blijven luisteren. Dit kun je doen door met dynamiek te spelen. Dynamiek kun je doen door te variëren in volume, snelheid, toonhoogte, triolen of achtsten, rusten, één- of meerstemmig, enz..
4. Blijf bij je leest
Het is natuurlijk ook erg leuk om af en toe een techniek te gebruiken die je net of eigenlijk net niet kan. Als het lukt is dat geweldig! De kans is groter dat het niet lukt… Voor de meesten is het anders om voor publiek te spelen of alleen in een kamer te oefenen. De extra druk maakt dat je speelniveau daalt. Niks mis mee! Zo is het nu eenmaal.
Wees je hier bewust van. Speel op save! Speel de technieken, licks of akkoorden waarvan je zeker weet dat die lukken. Het is goed voor je ego als wat je speelt ook lukt. Het is voor je publiek ook leuker om naar een uitvoering te luisteren dan naar een oefensessie. We doen nu ook onze best om als goede gitaristen over te komen.
5. Speel weinig
Deze tip vind je misschien wel heel flauw, maar hij is heel effectief. Het doel is om alles wat je speelt te laten kloppen. Dus je spel heeft een goede timing, is precies en met dynamiek gespeeld en ondertussen moet je ook opletten dat je geen dingen speelt die je eigenlijk nog niet goed genoeg kan.
Wat is er dan makkelijker om goed te spelen dan niet te veel te spelen. Hoe minder je speelt hoe minder kans je hebt om de plank mis te slaan!
Er zijn muzikanten die juist andersom lijken te denken. Hoe meer ik speel hoe groter de kans dat er iets tussen zit dat klopt. Zeker in een band is het heel collegiaal dit niet te doen.
Als iedereen in de band focust op de groove en weinig maar wel goed speelt, heb je een tevreden publiek.
Dit geldt ook voor solo’s. Weinig spelen kun je ook opvatten als lange noten/rusten.
Veel succes!
Heb jij nog tips? Schrijf ze in de commenents!